Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София

Църквата „Свето Благовещение“ в "Дружба" отвори врати за християни

Снимка: Аделина Ангелова

В жк “Дружба“ днес беше осветен новоизграденият храм „Свето Благовещение“, съобщиха от Столичната община. На литургията, която се извърши с водосвет за храмовия празник, присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по екология Десислава Билева, кметът на район "Искър" Ивайло Цеков, граждани.

Църквата е построена със средства на дарители, както и финасиране от държавния бюджет и на Столичната община.

През 2012 г. заради необходимостта от по-голям храм започва строежът на църковната сграда. В непосредствена близост до нея е старият храм „Св. пророк Илия“, построен и осветен през 1995 г. в чест на великия старозаветен пророк Илия.

В края на 2020 г. от правителството са отпуснати 100 000 лв. Направен е нов иконостас с оборудване.

Столичната община подпомага строежа на новия храм с финансови средства за изграждане на електрическата инсталация, за цялостното измазване на интериора, както и благоустрояване на външното пространство, за общо около 60 000 лв.

През последните години Общината изпълнява програма за изграждане и възстановяване на църкви и манастири. С нейна подкрепа са възстановени и строени ротондата „Свети Георги Победоносец", храмът "Успение Богородично" в кв. “Курило“, Арменската апостолическа църква „Света Богородица“ и  др.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени